top of page

Van Koe tot Cappuccino: Een ochtend in de Melkstal.

  • Foto van schrijver: pijkeetjuuh .
    pijkeetjuuh .
  • 27 mrt 2023
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 nov 2024

Elke week genieten we van onze cappuccino’s – het moment waarop we de drukte van de dag even achter ons laten en samen in de geur van verse koffie verdwijnen. Maar tijdens zo'n moment vroegen we ons af: waar komt de melk eigenlijk vandaan? Natuurlijk, we weten dat het uit de koe komt, maar we waren nog nooit écht in een melkstal geweest. Dus besloten we het eens van dichtbij te ontdekken. En wie kon ons beter rondleiden dan onze vriend Bram, die met zijn melkveebedrijf in Etten-Leur elke dag de handen uit de mouwen steekt?


Tot onze blijdschap nodigde Bram ons uit om langs te komen. En niet zomaar op elk moment: we mochten zelfs meekijken tijdens het melken!


De Ochtend in de Melkstal

Om 07:00 uur stapten we in de auto, vol nieuwsgierigheid, op weg naar Etten-Leur. We hadden geluk, want bij Bram zijn ze geen hele vroege melkers. Ze melken van 06:00 tot 09:00 uur, dus we zouden het laatste uur van het melken kunnen meemaken.

Toen we aankwamen, stond Bram al in de melkstal, zijn handen behendig werkend terwijl de koeien rustig hun plaats innamen. Het was een bijzondere ervaring om te zien hoe het hele proces in zijn werk ging – alles leek zo vanzelfsprekend, maar tegelijkertijd zo zorgzaam en met zoveel aandacht voor de dieren.

Bram vertelde ons over het melken, zijn liefde voor het vak en de band die hij met zijn koeien heeft opgebouwd. “Elke koe is uniek,” verteld Bram ons. Je kunt echt zien hoe ze zich voelen, of ze zich goed of minder goed in hun vel zitten. Zelfs de kleinste veranderingen merk ik direct op.” We waren onder de indruk van zijn kennis en het respect dat hij voor zijn dieren heeft. Hij vertelde ook met een glimlach over zijn favoriete koe, die altijd het meeste aandacht kreeg – en dat was duidelijk wederzijds.


Van Melk naar Tank

Het melken zelf was een minutieus proces. Eerst worden de uiers van de koeien zorgvuldig schoongemaakt en gecontroleerd, zodat de melk schoon en van goede kwaliteit is. Daarna wordt de melk verzameld in een grote tank, die elke drie dagen wordt opgehaald door de melkleverancier. Dat klinkt misschien simpel, maar het is het resultaat van jarenlange ervaring en zorg voor zowel de koeien als de melkproductie.

Het is een wereld die wij, als consumenten, vaak niet echt zien – we drinken de melk, maar denken zelden na over het proces erachter. Na ons bezoek realiseerden we ons des te meer hoeveel werk en toewijding er in elke fles melk gaat.


Bram op TikTok

Misschien heb je Bram wel eens voorbij zien komen op TikTok, via het kanaal HolyCownl. Hier deelt hij op een toegankelijke manier korte filmpjes die de agrarische sector uitleggen, met name over het melkveebedrijf. Het is een fantastische manier om mensen te laten zien wat er echt gebeurt op een boerderij en om het respect voor het vak over te brengen.


Boeren met Passie

Of Bram later boer wordt? Dat is in ieder geval zeker. Elke ochtend, of hij nu melkt of de tractor op gaat, doet hij het met passie en plezier. Het is duidelijk dat dit niet zomaar een werk is voor hem; het is een levensstijl. En we kunnen niet anders dan dat te respecteren.

We verlieten de melkstal met een gevoel van verwondering. De manier waarop Bram werkt, de band die hij heeft met zijn koeien en de toewijding waarmee hij zijn bedrijf runt, gaf ons een heel nieuw perspectief op de melk die we zo vaak onbewust in onze koffie gieten.



 
 

© 2025 door het Voedselpodium

bottom of page